Besparingen en kosten waterontharder. Wat weegt zwaarder?

De besparingen en kosten van een waterontharder hangen sterk af van welk type waterontharder u gebruikt. Waterontharders zijn er namelijk in vele prijsklassen, de bijbehorende kwaliteit is vaak navenant.

De goedkoopste is er in de vorm van een magneet ontharder. De werking van dit type waterontharder is zeer omstreden, studies en ervaringen van gebruikers lijken erop te wijzen dat een magneet niet voor verzachting van het water zorgt. Ook al kost zo’n magneet maar enkele tientjes, het lijkt weggegooid geld te zijn.

Het duurdere type waterontharder werkt op basis van ionenwisseling. De calciumionen in het water worden bij dit proces met behulp van een harsfilter ingewisseld voor natriumionen, waardoor het water zacht (kalkvrij) wordt. Door middel van regeneratie met zout wordt een verzadigd filter schoongespoeld, zodat het filter weer klaar is voor ontharding. Ook in deze klasse waterontharders zijn er echter nog grote verschillen in prijs.

De beste (en dus duurdere) waterontharder heeft de volgende eigenschappen:

  • Het heeft 2 harsfilters, waardoor een tweede filter het ontharden kan overnemen als het eerste wordt geregenereerd.
  • Het werkt op de waterdruk, waardoor er geen extra stroomkosten zijn.
  • Het regenereren kost veel minder zout en water
  • Weinig onderhoud

Verder hangen de kosten van een waterontharder uiteraard nogal af van de service van de waterontharderleverancier. Hoeveel garantie wordt er geboden? Moet je de installatie apart betalen of zit dit bij de prijs in? Hoe goed is de onderhoudsservice van de leverancier? De antwoorden op dit soort vragen moeten meegewogen worden in de keus voor een waterontharder.

De besparingen van een goede waterontharder zijn daarentegen groot, hard water kost meer dan u denkt. Poetsen met antikalk middelen kost geld en tijd, kalk zorgt ervoor dat uw watergebruikende apparatuur ten gevolge van de isolerende werking van kalkaanslag minder goed werkt, en uw apparatuur heeft een veel minder lange levensduur. Denk hierbij niet alleen aan bijvoorbeeld uw waterkoker, maar ook aan de wasmachine en CV! Verder worden kleding en stoffen veel eerder lelijk en gaan eerder kapot.

Al met al heeft de gemiddelde eigenaar van een waterontharder de investering er binnen 5 jaar uit. De grote besparingen zijn de kosten van de waterontharder dus meer dan waard.