Geschiedenis van de waterontharder

De eerste waterontharders op basis van ionenwisseling werd begin deze eeuw ontwikkeld voor de industrie. Oorspronkelijk werden deze waterontharders ingezet in de voedings- en textielindustrie, maar farmaceutische en fotografische bedrijven waar onthard water een belangrijke rol speelde in het productieproces volgden al snel. De ionenwisselaar bleek namelijk een veilige en betrouwbare techniek.

De geschiedenis van de waterontharder
Waterontharders op basis van ionenwisseling werden begin deze eeuw ontwikkeld voor de industrie. Oorspronkelijk werden ze ingezet in de voedings- en textielindustrie, maar farmaceutische en fotografische bedrijven waar onthard water een belangrijke rol speelde in het productieproces volgden al snel. De ionenwisselaar bleek namelijk een veilige en betrouwbare techniek.

Deze eerste waterontharders gebruikten dezelfde basistechniek die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt. Hierbij worden de harde, kalkaanslag veroorzakende elementen uit het water verwijderd door ze uit te wisselen. Dit maakt het water ‘zacht’.

Voor de uitwisseling heeft een waterontharder de volgende elementen nodig:

  • Een harsreservoir (bij voorkeur meerdere)
  • Een zoutreservoir waarin een zoutoplossing wordt opgeslagen
  • Een controle-unit waarmee de fases van waterontharding en regeneratie geregeld worden.

De kalkvormende deeltjes blijven ‘plakken’ in de harscilinder totdat deze volledige verzadigd is. Hierna kan de cilinder weer worden schoongespoeld met een zoute oplossing.

Nadat de voordelen en besparingen van de waterontharders bekend waren, werden ze al snel toegepast voor huishoudelijk gebruik. Sindsdien heeft de techniek niet stil gestaan en zijn er uitvoeringen, speciaal voor gezinswoningen. Sommige zijn zeer compact en werken zelfs zonder stroom.

Meer lezen over waterontharders?

> AquaCell waterontharder
> TwinTec waterontharders