In Dagblad van het Noorden verscheen 2 juli j.l. een artikel over Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD), die vanaf heden ook de laatste regio’s van Drenthe zoals Beilen de waterhardheid heeft verlaagd. Voorheen was het water daar, naar schaling van de watermaatschappijen zelf, “gemiddeld hard”. Nu de waterhardheid terug is gebracht is er sprake van “zacht water”, aldus WMD.

In het betreffende artikel geeft een woordvoerder van WMD zeer terecht aan dat een lagere waterhardheid zorgt voor minder kalklaanslag en daarmee energiebesparing en behoud van apparatuur. Toch wordt de hardheid van het water niet nog verder verlaagd tot “zeer zacht” of zelfs volledig kalkvrij. Als reden wordt gegeven dat zeer zacht of kalkvrije water corrosief zou zijn en koperen leidingen zou aantasten. Laat die redenering nu net een paar jaar geleden volledig zijn ontkracht door een onderzoek van TNO.

TNO en de firma Aquacombi hebben in 2012 de handen ineen geslagen om nu eens echt de waarheid boven tafel te krijgen in deze kwestie. In een testopstelling stroomde in de experimentele expeditie behandeld (volledig onthard) water door koperen leidingen, in de controleconditie stroomde water met een hardheid van gemiddeld 9 dH.

De conclusie van TNO loog er niet om: “De corrosiesnelheid van koperen drinkwaterleidingen die gemonteerd zijn na een optimaal werkende AquaCell waterontharder is lager dan die in koperen drinkwaterleidingen zonder AquaCell waterontharder”. Kalkvrij water is dus beter voor koperen leidingen dan water met kalk.

Ondanks onwetendheid van sommige waterleidingmaatschappijen is het toch van belang dat de waarheid zal prevaleren, vandaar dat Aquacombi al snel met een persbericht via ANP kwam.