Havo eindexamen

Het ANP meldde onlangs dat er in het HAVO eindexamen scheikunde maar liefst 8 van de 38 examenvragen over de waterontharder werkend op basis van ionenwisseling ging. Dit toont een aantal dingen aan.

Ten eerste is de basis waarop deze waterontharders werken, ionenwisseling, een robuust scheikundig fenomeen. De wetenschap is daar al lang over uit, maar nu heeft het CITO zelfs besloten om het te gebruiken als eindexamenstof. Een goed teken voor gebruikers van waterontharders.

Ten tweede lijkt dit aan te tonen, zo niet aan te jagen, dat waterontharders de mainstream bereiken. Waar enkele jaren geleden menigeen nog nooit had gehoord van waterontharders, krijgen nu ook de jongere generaties er steeds meer kennis van. Dat is ook te merken aan de stijging van de verkoop. Meerdere leveranciers van waterontharders gaven de afgelopen tijd aan een aardige omzetstijging te ervaren. De crisis van de afgelopen jaren had al weinig negatieve invloed op de omzet, de afgelopen maanden stijgt de omzet zelfs weer. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat waterontharders besparen op allerlei kosten, waardoor de aanschaf, die voor veel mensen aanvankelijk best pittig is, zich vrij snel terug verdient. Daarnaast komt de nadruk de laatste jaren steeds meer te liggen op duurzaamheid, ook daaraan dragen waterontharders hun steentje bij.