Huidproblemen zoals eczeem en een droge huid hebben altijd een genetische component en een omgevingscomponent. Aan de ene kant is er vaak een zekere aanleg, aan de andere kant spelen omgevingsinvloeden een rol. De verhouding tussen deze beide componenten varieert van geval tot geval en in de tijd. In de winter komen huidproblemen verhoudingsgewijs bijvoorbeeld meer voor omdat de omstandigheden (zoals een koude en droge lucht) voor de huid dan vaak nadeliger zijn. In alle gevallen kan het beïnvloeden van de omgevingsinvloeden een positieve invloed hebben op de klachten.

Zacht water

Neem zacht (onthard) water. Zacht water bevat geen calcium- en magnesiumdeeltjes. Die mineralen staan erom bekend dat ze de huid uitdrogen, niet voor niets wordt regelmatig wassen of douchen door dermatologen afgeraden. In sommige gevallen zijn de huidklachten zo erg dat iemand slechts 1 keer in de week kan douchen, en dan ook nog eens met koud water. Dat was het geval bij Jesper Hoekstra. Voordat er een waterontharder in zijn huis werd ge├»nstalleerd was douchen een marteling voor hem. Nu, na installatie van de waterontharder, kan hij weer gewoon elke dag een warme douche nemen zonder verergering van zijn huidklachten. Sterker nog: zijn eczeem werd minder. Jesper’s dermatoloog is onder de indruk van de invloed van zacht water, ook al mag hij zacht water niet voorschrijven als medicijn. “Maar doe het vooral” zei hij.

Ook het verhaal van de kleine Skyler uit Amsterdam is indrukwekkend. Als baby krabte hij zichzelf door de jeuk elke nacht open. Het gezin Knol had geen nachtrust meer. Nadat vader Hans een advertentie in de krant zag met het verhaal van Annie Bakker uit Vriezenveen, besloot hij de proef op de som te nemen. Skyler is nu voor 90% van zijn eczeem af, de familie Knol heeft daardoor haar nachtrust weer terug.

Ten slotte het succesverhaal van Lisa Keur uit Veenhuizen. Zij heeft jaren een streng dieet moeten volgen om haar eczeem onder controle te houden. Chocolade en varkensvlees eten was daardoor jarenlang uit den boze. Niet fijn voor een jonge tiener. Nu, na installatie van een waterontharder, kan zij weer gerust een stuk chocolade of een stukje varkensvlees eten.

In sommige gevallen helpt zacht water helaas ook niet. Andre Muller heeft psoriasis en liet een waterontharder 3 maanden op proef plaatsen om te ervaren wat het met zijn klachten zou doen. Helaas hielp het zachte water niet, maar het zachte water van de dode zee hielp hem eerder op vakantie ook al niet. De andere grote voordelen van een waterontharder (geen kalkaanslag) deden hem echter besluiten om het apparaat toch aan te schaffen.

Alhoewel de wetenschap nog bezig is om een relatie tussen hard water en huidproblemen bloot te leggen, zijn er inmiddels zoveel succesverhalen dat we gerust mogen stellen dat zacht water bij veel mensen een verzachtend effect heeft op huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en droogheid.